Hapkido

Hapkido is een methode van zelfverdediging die gedurende eeuwen is ontwikkeld in het oude Korea. Hapkido is een krijgskunst en onderscheidt zich van vechtsporten, doordat het in zijn geheel is gericht op zelfverdediging. Het woord Hapkido bestaat uit drie delen: Hap , Ki en Do. Hap betekent coördinatie en harmonie, Ki staat voor de essentie van de innerlijke kracht en Do is de kunst de weg of de manier waarop.

Dat Hapkido een veelzijdige sport is bewijst het enorme aantal technieken. Er wordt heel veel tijd besteed aan mogelijke bevrijdingstechnieken.

Binnen het Hapkido bestaan er verschillende onderdelen waar veel aandacht aan gegeven wordt, oa de slag- en stoottechnieken die zich onderscheiden door hun directheid, veelal naar de zenuwpunten van de tegenstander; naast deze technieken wordt ook gebruik gemaakt van drukpunten en klemmen om de tegenstander uit te schakelen; traptechnieken, die uit zowel hoge als lage trappen bestaan; rol-en valtechnieken vormen ook een onderdeel van deze veelzijdige krijgskunst. De gevorderde hapkidoka's leren zich ook ook te verdedigen tegen wapens zoals mes, stok en zwaard.